Akademik Alıntı Takibi: Zamanınızı Geri Kazandıran Shiny Uygulaması

updated on 22 April 2025

“Makinelerin yapabileceği bir işi, insanlara yaptırmak, insanlık onuruna bir

hakarettir.”

— Prof. Dr. Hüseyin Karamelikli

Yazıya dostum Hüseyin Hocamın bir sözüyle başlamak istedim. Eğer akademisyenlik yapıyorsanız, çalışmalarınıza yapılan alıntıları takip etmenin bazen tam bir işkenceye dönüşebileceğini biliyorsunuzdur. Üniversitelerin akademik yükselme ve doçentlik kriterleri doğrultusunda, aldığımız atıfları ispatlama zorunluluğu giderek daha büyük bir yük haline geliyor. Ancak artık Google Scholar veya benzeri kaynaklarda tek tek makaleleri aramak, ilgili PDF’leri indirmek, isminizin geçtiği yerleri bulup boyamak (highlight) ve bunları tek tek kaydetmek zorunda değilsiniz.

Çünkü, tam da bu sorunu çözmek için “citation-1” adını verdiğim bir Shiny uygulaması geliştirdim! 

🎯Bu Uygulama Ne Yapıyor?

Basitçe anlatmak gerekirse, bu uygulama size şu süreçleri otomatikleştiriyor:

✅ Google Scholar veya diğer akademik veri tabanlarından, size alıntı yapan makalelerin URL’lerini giriyorsunuz. (Bu adıma tekrar geri döneceğim çünkü tek tek size alıntı yapan makalelerin pdf linklerini kopyalayıp yapıştırmak zorunda değilsiniz.)

 Google Scholar profilinize girin.

  • Alıntılarınızı listelemek istediğiniz makalenize tıklayın.
  •  Makalenin altında bulunan alıntılanma sayısı'na tıklayın.
  • Bu yöntem ile makalenize alıntı yapan makalelerin pdf linklerine ulaşabilirsiniz. (Tabi ki daha basit bir yöntemi var.)

Shiny Uygulamasına Girin: Uygulamaya https://hutkudemir.shinyapps.io/citation-1/ üzerinden erişebilirsiniz.

  • Input URLs (One per line): Bu kısma öndeceden topladığınız makale url linklerini ekleyin (her bir satıra bir tane) ve Load URLs tuşuna basın, sonda bu url linkerini nasıl toplu bir şekilde indirebileceğinizi anlatacağım. Örnek için, eklediğim üç link şu şekilde.
  • Kaç tane URL linkinin yüklendiğini sağ panelden göreceksiniz.

2025-04-01 20:28:13.205855 Loaded 3 valid URLs out of 3 total URLs

  • Şimdi, kendi ismimizin geçtiği sayfaları çıkarıp, üstlerini boyama aşamasına geçtik.
  • Örnek için, bu URL linklerini daha önce topladığımız linkleri kullanıyoruz, Einstein geçen yerleri boyayıp, Einstein kelimesinin geçtiği sayfalardan oluşan pdf dosyalarını bilgisayara indireceğiz.
  • Arama yapmak için, keywords ve Author Citations seçenekleri mevcut. İlk örnek için keywords seçeneğini kullanıyorum. Her bir satıra yazdığınız anahtarları bulunup, pdf üzerinde işaretlenir. Örnek için, Einstein anahtarının altına mother factor anahtarını da ekliyorum. Keywords "veya" seçeneği gibi işleyip, ne gördüyse boyayacak.
  • Include context pages, adınızın geçtiği anahtarların yanına kaç sayfa eklemek istediğinizle ilgili, biz şimdilik sadece adımızın geçtiği sayfaları istediğimiz için 0 yapıyorum.
  • Always include first page ve Higlight keywords, Higlight color sırasıyla, pdflerin ilk sayfasını isminiz geçmese bile çıkarıp çıkarmak istemediğinizi, anahtarları boyamak isteyip istemediğinizi ve renginin ne olmasını istediğinizi soruyor.
  • İlk sayfayı, hangi makalenin bizi alıntıladığını göstermek için (✓) seçiyoruz, zaten kendimizin geçtiği yerleri göstermek istiyoruz ve ikinci seçeneği de (✓) seçiyoruz ve sarı boyamak için yellow’u seçiyoruz ve Process All PDF's tuşuna tıklıyoruz.
  • Gördüğünüz gibi, uygulama, örneğin, ilk makalenin 1., 14. ve 15. sayfalarını çıkardı ve boyadı.
  • Yükleme yapmak için üç seçenek var, çıkarılmış makalelerin hepsini yükleyebilirsiniz Download All Extracted PDFs, ya da orjinal makalelerin hepsini yükleyebilirsiniz Download All Original PDFs. Tek tek yükleme yapma seçeneği de mevcut.
  • Download All Extracted PDFs bize zip dosyasını istediğimiz yere yükleme şansını sunuyor.

Pdflere baktığımızda sadece istediğimiz sayfaların yüklendiğini ve istediğimiz anahtarların sarıya boyandığını görüyoruz.

Şimdi citation-1 uygulamasını nasıl kullanacağımızı az çok biliyoruz. Ancak Arama Modu Author Citation neden mevcut onu anlatmak istiyorum.

Bunu anlatırken Enter URLs kısmına URL linklerini nasıl daha kolay yükleyebileceğinizi de anlatacağım.

Örneğin, benim bir makaleme verilen alıntıların URL'lerini birlikte indirelim. Bunun için bir uygulamaya daha ihtiyacımız var.

Bu uygulama Publish and Perish. Bildiğim kadarıyla uygulama ücretsiz ve internetten araştırıp indirebilirsiniz.

Uygulamayı açın ve Google Scholar Profile'a tıklayın. Daha sonra Find a Profile tuşuna tıklayın ve adınızı yazıp, search'e tıklayın, profilinizin yanında bulunan kutuyu işaretleyip, OK tuşuna basın.

Aşağıda, makalelerinizle ilgili bilgiler çıkacaktır, fakat biz, bu makalelere yapılan atıfların URL bilgilerini istiyoruz. Diyelim 100 atıf, farketmez, eğer linki mevcutsa verecektir. Çünkü bazı makaleler açık değil.

İstediğimiz makalenin üzerine gelip, fareye sağ tıklıyoruz.

Retrieve Citing Works şn Publish or Perish seçeneğini seçin. Google Scholar'ın sayfasına yönlendirecektir, Robot olmadığınızı kanıtlamak için fotoğraflara tıklayın. Sonuçta bütün atıf yapan makaleler, ekranınıza gelecektir.

Bu dosyaları csv dosyası olarak indirmek için, hepsini seçin (ctrl-A), sağ tıklayın, Save Results kısmına tıklayın, ve As CSV... seçeneğini seçin.

İndirdiğimiz, CSV dosyasında bir çok bilgi mevcut, ancak biz, Örnekte gösterildiği gibi, R sütununda bulunan FullTextURL ile ilgileniyoruz. FullTextURL, sizin durumunuzda başka bir sütunda da bulunabilir.

Bu URL linkerini, kopyalayın ve bizim citiation-1 uygulamasını açın.

Linkleri Enter URLS kısmına kopyalayıp, yapıştırdıktan sonra Load URL tuşuna basında 17 URL'den 12'sinin geçerli URL olduğunu anlıyoruz. Bu sefer Search Mode'da Author Citations kısmına girdim, çünkü atıf yapan makalelerde, Demir ve Yıldırım adında bizden farklı bir çok kişiye daha atıflar verilmiş. Keyword seçeneği bu kişilerin hepsini boyayacaktı, Ancak Yıldırım, Demir (2021), Yıldırım M., Demir, H.U. (2021) şeklinde de bir çok keyword girilebilirdi ancak bu sefer de çok fazla seçenek olacaktı ve en ufak bir seçeneği girmezsem, boyamayı yapmayacaktı. Bu yüzden Author Citations bize bu seçeneklerin tamamını oluşturabilecek bir alternatif sunuyor. Sonuçları görünce daha iyi anlayacaksınız.

Seçeneklerin anahtarları (keywordleri) nasıl oluşturduğuna bakın, neredeyse her şeçenek mevcut.

Şimdi oluşturulan 12 PDF'yi Download Extracted All PDFs seçeneğini kullanarak indiriyorum.

İçlerinden birini açıp seçenekleri nasıl bulup, boyadığına bakalım.

Umarım işinize yarar. Unutmayın, shiny.io çok fazla kullanım imkanı vermiyor. Çünkü ücretsiz kullanıyorum. Eğer uygulama kullanımınıza izin vermezse, yoğunluk yüzündendir. Daha sonra tekrar deneyin.

YAZAR: 

Hüseyin Utku Demir

PhD. In Economics

Read more